kompisarnasblogg

Wednesday, October 18, 2006

La pura vida!

...(= det rena/goda livet) ett uttryck pa allas lappar i Costa Rica. Detta tillsammand med en avslappnad livsstil och en hel del sotklibbig rok fran "los puros" (cigaretterna med "det lilla extra") aven de pa kanske inte allas men mangas lappar...

Om man vill veta vad Costa Rica har att erbjuda behover man bara ta en enda titt i en turistbutik for att hitta otaliga resbocker om natur och djurliv...och vilken natur sen!!!!

Da vi endast hade en vecka i Costa Rica bestamde vi oss far att konsentrera oss pa en av kusterna och reste direkt fran San Jose till Den Karibiska kusten. Den sista biten till den lilla byn Tortugero fardades vi i en liten motorbat langs djungelkanaler dar vi bland annat sag en krokodil och drog alla fingrar och tar intill oss i den mycket lagt kantade baten....men vad haftigt! Var kara "bat chaffis" passade pa att varma upp oss infor vart resemal med ett antal historier om alla livsfarliga ormar som fanns i denna djungel (sag senare aven tjocka bocker i butikerna om costa ricas ormar) och vilkas bett var fatala om man inte lyckades ta sig till ett sjukhus inom 3 h (nagot man inte alltid lyckdes gora har da helikoptern inte alltid kom i tid..).

Latt skakis kom vi iaf tillslut fram och mottes av ett antal rasta invanare. Samma kvall efter att ha gjort ett tappert forsok i kareoke baren med laten "stayin alive" (vilket vi hoppades vi skulle lyckas gora i denna djungel) beslutade vi oss for att beskada jatteskolpaddorna som kvallstid kom upp pa starnden for att lagga agg. Vi fick beskada jatteskolpaddor bokstavligt talat, nar de la agg (in action), baddade om i boet och sakta makade sig tillbaka (a la sanna takt :) till havet. Dom kan tydligen bli upp till 2 m, vaga 600 kg och leva i manga hundra ar. Tyvarr overlever inte mer an 1 % av aggen, darav allt jobb med att forsoka skydda dessa djur.

Dagen darpa var det dax att utforska djungeln, med ett par lanade stovlar pa fotterna och en kort introduktion om de olika djur som lurar i det okanda samt med varningen att inte greppa nagon gren hangande fran traden, da detta likagarna kunde vara en komuflerad orm, var vi pa egen hand....oj vad hjartat bultade. Langs den snariga djungel stigen visste man inte riktigt vart man skulle fasta blicken, laskiga djur kunde ju dyka upp precis varsomhelst. Sag blandannat apor, haftiga faglar och ett antal odlor. Mitt darinne horde vi riktigt laskiga vral, alldeles intill oss och bara onskade att vi inte skulle bli offer och komma emellan nagra agressiva kattdjur. Vi overlde trots allt...kanske tack vara var "stayin alive" uppsjungning...

Mycket mysig by annars och vi hittade lite lugn, aterhamtning och frid pa den otroligt mysiga Budha bar till kvallen. Tidigt, tidigt morgonen darpa begav vi oss ut pa kanot tur pa djungelkanalerna med guide for att se nar djungeln vaknar till liv, valdigt vackert!

Fran skoldpadd-stranden begav vi oss soder ut langs kusten till reagge byarna Cauhita och Puerto Viejo dar vi traffade en del kul manniskor, njot av starnden, drack nagra Capriñas pa levande ljus upplysta starndbaren o flum-dansade till musik a la reagge-roots. Traffade pa forsta svenskarna under var resa har. Vi avslutade veckan med en dags white water river rafting, super harligt! Med ett antal komandon fran var guide tog vi oss ann den forsande floden och dyblota och leendes fick vi nog lite mersmak efter fler och an vildare forsar.

Befinner oss just nu i Peru och jag, sanna sitter sjalv o skriver idag da sara ligger med pa hostellet med magknip- sa gor en insats nu allihop, en liten bli-frisk i magen- dans till hennes ara sa vi tillsammans kan njuta av Machupicchu imorgon! Jag haller alla fingrar och tar!

Mycket karlek till alla! /sanna o sara

ps. bilder kommer snart o vidare aventyrsberattelser....

4 Comments:

  • At 12:48 PM, Blogger kompisarna said…

    Hej tjejer!
    Jag blir alldeles kall om fötterna och hjärtat klappar för fullt när jag läser om vad ni är med om.
    Jag har följt er hela tiden, och ha det så bra med resten av tiden.
    Jag vill se er på altanen igen så var rädda om er!
    stor kram Soffi

     
  • At 12:31 PM, Blogger kompisarna said…

    Tänker på er, tycker om er och läääängtar efter er!!! kärlek! :0) /Jennifer

     
  • At 4:29 AM, Blogger kompisarna said…

    Hej på er!

    Läskigt med alla vilda djur! En guide måste kännas guld värld bland dem...Å vi klagar på getingar å mygg här i Sverige;) Allt ni är med om låter så spännande, å det är kul att läsa om era strapatser då jag vilar huvudet från skolböckerna...Så fortsätt uppdatera oss!

    Kram från Li

     
  • At 4:04 AM, Blogger kompisarna said…

    Hejsan tjejer!

    Låter spännande med alla dessa djur i alla dess slag!
    Lite läskigt också! kom på mig själv att sitta med fötterna uppkurade på datastolen när jag läste om ormarna.

    Själv sitter jag här med stygn i handen, och tyvärr har jag ingen läskig historia med några skumma djur att berätta om utan min historia handlar om en konservburk som jag kom i bråk med.

    Ta väl hand om er och det ska jag också försöka göra i fortsättningen! :)
    Kram på er och pussar i massor!
    KRAMAR SARA Json

     

Post a Comment

<< Home